Prikkelverwerking

 

We nemen de wereld om ons heen en ook ons eigen lichaam waar met onze zintuigen. We zien, horen, voelen, ruiken en proeven. 

Alle prikkels die we waarnemen worden in ons brein verwerkt. Dit noemen we sensorische informatieverwerking (SI).

 

Iedereen heeft in het dagelijkse leven wel eens last van prikkels, zoals te veel geluid, te fel licht, duizeligheid of de drang om te bewegen. Wanneer deze last groot is , dan kan het je dagelijkse leven belemmeren en beïnvloeden. Problemen met prikkelverwerking kunnen zich op vele manieren uiten. Er kan sprake zijn van  overprikkeling en onderprikkeling, of wel overgevoeligheid en ondergevoelig heid voor prikkels.  

 

Problemen met de prikkelverwerking kunnen verschillende oorzaken hebben zoals autisme, AD(H)D, NAH, burn-out, maar ook wanneer je geen diagnose hebt, kun je last hebben van overgevoeligheid of ondergevoeligheid voor prikkels. Emoties en gedachten kunnen ook invloed hebben op de manier waarop je prikkels verwerkt. En op het ene moment heb je er meer last van dan op een ander moment.

 

Behandeling 

 

Om de prikkelverwerking in kaart te brengen zullen er gesprekken plaats vinden en wordt er gebruik gemaakt van gestandaardiseerde vragenlijsten. Vervolgens zal er vooral praktisch aan de slag worden gegaan met adviezen, tips en strategieën om beter met prikkels, en de verwerking hiervan, om te kunnen gaan. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leuk om te lezen